, Wat wil je later worden? ´´Ik wil piloot worden, meneer “

Een aantal jaren geleden kwam Ali bij Excellent Academy voor extra onderwijsondersteuning. Ali is een enthousiaste en gemotiveerde jongeman van 11 jaar oud. Hij is geïnteresseerd in voetbal, gamen én alles wat met vliegtuigen te maken heeft, maar school staat niet hoog op zijn prioriteitenlijst. School is saai en kon hem niet inspireren. Volgens school was VMBO-TL het maximale schooladvies dat hij kon behalen. De ouders van Ali gingen na het gesprek met zijn meester op zoek naar een oplossing om Ali te motiveren. Via kennissen hoorden ze prachtige verhalen over  Excellent Academy in Den Haag. Vervolgens besloten ze via de website een afspraak te maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Een aantal dagen later kwam Ali met zijn ouders naar Excellent Academy aan de Televisiestraat 288 te Den Haag . De directeur gaf uitgebreid informatie over Excellent Academy en hoe wij scholieren helpen en ondersteunen.

Tijdens de rondleiding zei Ali: “meneer, wat hebben jullie een prachtige locatie. De sfeer is prettig en de klassen zijn klein. Bij ons op school zijn de klassen overvol. De docent heeft vaak geen tijd om alle leerlingen te helpen en vaak is het te druk, waardoor ik me niet kan concentreren.”

Directeur: “bij ons hoef je je geen zorgen te maken over je huiswerk en lastige vragen. We hanteren hier kleine klassen van 6 tot maximaal 10 leerlingen, waardoor er volop gelegenheid is om vragen te stellen. We hebben trouwens naast een hoofddocent ook een hulpdocent die jou kan helpen met je vragen.”

Ali:” Dat is echt geweldig, meneer. ”

Directeur: “Ali, wat is je droombaan?”

Ali: “ik wil graag piloot worden, maar volgens mijn docent kan ik dat niet worden. Ik heb namelijk een te laag schooladvies.”

Directeur: “Ali, dat is niet helemaal waar. Als je iets echt wilt, zul je altijd je doel te bereiken. Waar een wil is, is een weg!’’

Ali vindt het gesprek met de directeur ontzettend fijn. De ouders van Ali besluiten om hem in te schrijven voor drie dagen in de week. Na een intaketoets bij Excellent Academy wordt Ali ingedeeld in een klas met gelijkgestemde klasgenoten. Een pittig jaar volgde met ups en downs, maar met behulp van onze structuur en ondersteuning op maat hield Ali vol. Het ging steeds beter op school.  Om Ali en andere scholieren te motiveren besluit de directeur van Excellent Academy een groepje leerlingen – die interesse hebben in technologie en vliegtuigen – mee te nemen naar een museum. Uiteindelijk gaat de voorkeur uit naar de kleine museum op de campus van TU Delft.

Ali vond het gebouw net als de andere kinderen fascinerend. De leerlingen kregen een rondleiding. De rondleiding werd verzorgd door een student en leerde hen alles over de eerste mensen op de maan. Verderop zag Ali een F16 Fighting Falcon. Hij pakte zijn helm en vroeg de directeur of hij een foto wilde maken van hem.

Ali: “meneer, hoe kan ik een piloot worden?”

Directeur: “Ali, je moet een HAVO of VWO schooladvies hebben.”

Ali met alle vertrouwen: “meneer, u gaat het zien. Ik ga me best doen en ik ga een piloot worden.”

Ali kwam na het museumbezoek altijd vrolijk naar Excellent Academy. Hij deed zijn best om zijn droom te realiseren. De Cito’s waren klaar en in vol spanning wachtten we op het schooladvies dat Ali gekregen heeft.

En daar stond hij….. met een big smile van oor tot oor: ‘’meester, ik heb een HAVO/VWO advies gescoord!’’

Hier kregen we toch wel even een brok van in onze keel. Wat waren we trots op deze bikkel die ons het hele schooljaar heeft vertrouwd en zich heeft gehouden aan de plan van aanpak die speciaal op zijn behoefte was afgestemd. En Ali? Die ging door en maakte binnen 6 jaar zijn VWO opleiding af. Deed een toelatingstest en werd toegelaten en leeft nu zijn droom… Piloot op een Boeing 747.